Siirry pääsisältöön

Kaikki muovi kiertää -ekosysteemi haluaa kymmenkertaistaa muovin kierrätyksen

Mitä jos pääkaupunkiseudulla muovia kierrätettäisiin kuuden prosentin sijaan 60? Smart & Clean -säätiö tähtää kunnianhimoiseen tavoitteeseen muovin kierrätyksen virtuaalimallin ja yhteistyökumppaneiden avulla.

Koristekuva.

Smart & Clean -säätiö pyrkii mullistamaan muovin kierrätyksen pääkaupunkiseudulla ja Lahdessa Kaikki muovi kiertää -kokonaisuuden avulla. Säätiön laskelmien perusteella vain noin kuusi prosenttia pääkaupunkiseudun ja Lahden muovista kiertää.

“Se oli haaste, jota halusimme lähteä ratkaisemaan”, sanoo Smart & Clean -säätiön johtava asiantuntija Jaana Pelkonen. Kokonaisuuden nimestä huolimatta muovin täydellinen kierto on epätodennäköistä. Jo 60-prosenttinen kierrätys on kunnianhimoinen tavoite, sillä osa muovista on pitkäaikaisessa käytössä ja pieni osa joutuu väistämättä hävikkiin tai polttoon.

“Yksittäisten toimenpiteiden sijaan tavoitteenamme on kunnianhimoinen ja pysyvä muutos muovin kierrätyksessä”, Pelkonen sanoo. Näin kokonaisvaltaisen muutoksen mahdollistaa yhteistyö. Säätiön ydinkumppaneita Kaikki muovi kiertää -kokonaisuudessa ovat Helsingin ja Espoon kaupungit, Fortum, Lassila & Tikanoja, Siemens, VTT ja HSY.

Datamalli auttaa ratkaisemaan kierron haasteet

Jotta muovi kiertäisi paremmin, muovin erilliskeräystä, kierrätyskapasiteettia ja kierrätetyn muovin kysyntää tulee lisätä. Yhteistyökumppaneiden ansiosta muutos on mahdollinen. Kaupungit ja HSY pyrkivät lisäämään erillisiä keräyspisteitä muoville, kun taas Fortum ja Lassila & Tikanoja kehittävät kierrätyskapasiteettia. Kaikki toimijat kannustavat muita valitsemaan kierrätetyn muovin.

Kunnianhimoisten Kaikki muovi kiertää -tavoitteiden tukena on datamalli, joka kuvaa aluksi pakkausmuovin kiertoa. Myöhemmin mallia on mahdollista laajentaa koskemaan muitakin muovikategorioita, kuten kova- ja rakennusmuovia. Säätiö on luonut mallin yhdessä Taival Advisoryn kanssa, ja se on ensimmäinen laatuaan – muovin kiertoa ei ole aiemmin pystytty kuvaamaan näin. Malli on kuin muovin kierrätyksen virtuaalitodellisuus: siinä esitetään kaikki kierron vaiheet. Sen avulla voidaan esimerkiksi kokeilla, millainen vaikutus uuden muovijalostamon lisäämisellä on kierrätykseen kokonaisuudessa.

Datamalli auttaa myös hahmottamaan muovin kierrätyksen suurimpia haasteita.

“Usein ajatellaan, että tärkein asia muovin kierrätyksessä on keräys. Datamalli on kuitenkin näyttänyt meille, ettei näin ole. Kaikkein tärkeintä on lisätä paikkoja, jotka osaavat kierrättää muovia ja toimijoita, jotka haluavat käyttää kierrätettyä muovia tuotteissaan”, Pelkonen sanoo

Kiertävä muovi hillitsee hiilidioksidipäästöjä

Kaikki muovi kiertää -kokonaisuuden takana on laajempi tavoite: maailma, jossa ilmaston lämpeneminen on rajoitettu 1,5 asteeseen.

“Jotta tämä voidaan saavuttaa, meidän tulee puuttua kulutusperäisiin päästöihin. Muovi on tässä merkittävässä roolissa”, Pelkonen sanoo. Säätiön laskelmien mukaan kaikki muovi kiertää -tavoitteiden saavuttaminen vähentäisi hiilidioksidipäästöjä 80 000 pääkaupunkiseudun asukkaan vuotuisten päästöjen verran.

Pelkonen korostaa, että muovi ei itsessään ole ongelma, vaan muovijäte. Muovista käytävässä julkisessa keskustelussa tämä usein unohdetaan. Kaikki muovi kiertää -kokonaisuudessa halutaan tarjota ratkaisuja, ei vain puhua haasteista.

“Muovi ei ole roska, vaan arvokas materiaali. Siksi se kannattaa pitää kierrossa”, Pelkonen sanoo.

Kuva: Vilja Pursiainen / Kaskas Media