Siirry pääsisältöön

Miksi ”vähennä ja vältä” on ajankohtainen Muovitiekartan toimenpide juuri nyt, Mari Granström?

Esittelyssä Muoviraadin jäsen Mari Granström.

Mari Granström.

Mikä sai sinut aikoinaan kiinnostumaan muovihaasteen ratkaisemisesta?

Kertakäyttökulttuuri ja huonot pakkausratkaisut. Halusin nostaa esiin kertakäyttökulttuurin aiheuttaman muovijätteen määrän ja ohjata ihmisiä usein käytettäviin kestoratkaisuihin. Tästä syntyi Muovipussiton Kerava.

Missä muoviin liittyvissä hankkeissa tai projekteissa olet tällä hetkellä mukana?

Muoviraadissa tietysti, ja Muovipussiton Kerava elää jo omaa elämäänsä. Konsultoin myös startupeja ja nuoria yrittäjiä muoviin ja sen järkevään vähentämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Mitkä muovitiekartan toimenpiteet koet erityisen tärkeiksi juuri nyt?

Vähennä ja vältä. Kertakäyttökulttuuri on etenkin korona-aikana nostanut jälleen pakostakin päätään, ja on hyvä palata tähän toimenpiteeseen ja rakentaa sen ympärille kestäviä ratkaisuja myös erikoistilanteissa. Tällaiset poikkeustilanteet näyttävät yleensä systeemin heikkouden.

Meillä on Suomessa upeita startupeja, jotka etsivät ratkaisuja ja kehittävät palveluja juuri tähän toimenpiteeseen. Heille soisi näkyvyyttä korvaamattomasta työstä, jota he yhteisen hyvään eteen tekevät.

Mitä haluaisit saada aikaan Muoviraadissa?

Keskustelun lisäksi rohkeita toimia. Haluaisin olla mukana vakauttamassa Muovitiekartan asemaa myös jatkossa virallisena tahona vastaamaan muoviin liittyviin kysymyksiin ja informaation levittämiseen.

Kuka Mari Granström?

Mari Granström on kemian tohtori ja Muovipussiton Kerava -hankkeen äiti. Hanke on tekemässä Keravasta Suomen ja Euroopan ensimmäistä muovipussitonta kaupunkia. Mari työskenteli pitkään biokemikaalien ja -materiaalien parissa suurissa yrityksissä ulkomailla, kunnes toteutti pöytälaatikossa muhineen unelman ja perusti Origin by Ocean -yrityksen. Mari on aktiivinen luonnonsuojelija, joogaopettaja ja saimaannorppien kummi.

Seuraa Instagramissa @muovipussitonkerava

Lisätietoja muoviraadista

Aiemmin julkaistut muoviraatilaisten esittelyt

Mikä muovissa kiinnostaa, Aino Huotari?

Miten muovin joutuminen luontoon pysäytetään, Henna Hautakangas?