Siirry pääsisältöön

Mistä puhutaan, kun puhutaan biohajoavasta muovista?

Biopohjainen ja -hajoava muovi menevät usein autuaasti sekaisin keskenään niin julkisessa keskustelussa kuin uutisoinnissa ja tuotteiden markkinoinnissa. Pyysimme ympäristötutkijoita selittämään bio-alkuisten termien erot.

Koristekuva.

Mitä on biopohjainen muovi, Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkijat Sari Kauppi ja Hermanni Kaartokallio?

Sari Kauppi (SK): Biopohjainen muovi on valmistettu luonnon uusiutuvista materiaaleista kuten viljoista, sokereista tai rasvoista. Muovi voi olla biopohjaista, biohajoavaa tai molempia samaan aikaan. Yksi ei rajaa toista pois, muttei toisaalta ole toisen synonyymi.

Entä biohajoava muovi?

Hermanni Kaartokallio (HK): Biohajoava muovi on kemialliselta rakenteeltaan sellaista, että mikrobit pystyvät hajottamaan sitä kotikompostissa tai laitosmittakaavan kompostoinnissa. Biohajoava muovi voi myös olla tehty fossiilisista raaka-aineista.

Miten biopohjaista ja biohajoavaa muovia kierrätetään?

SK: Biopohjaisia muoveja voi kierrättää kuten fossiilisia muovejakin. Biohajoavia muoveja sen sijaan ei saisi laittaa tavalliseen muovinkierrätykseen, ne eivät sovi siihen.

HK: Biohajoavia muoveja on melkoinen kirjo, mutta niille ei ole vielä kierrätystä siten, että materiaaleja voisi uudelleenkäyttää tuotteiksi. Toistaiseksi biohajoavat muovit kompostoidaan tai käytetään energiaksi.

Miten biohajoava muovi hajoaa?

HK: Biohajoavan muovin hajoamisesta ympäristössä ja kotitalouksissa on olemassa vähän tutkittua tietoa. SYKE:llä ja kolmella yrityskumppanilla on käynnissä ympäristöministeriön rahoittama UBINAM-hanke, jossa selvitetään, miten eri biohajoavat muovit hajoavat meriympäristössä. Saamme tuloksia kuluvana syksynä, mutta aiemman kirjallisuuden perusteella on selvää, että laadut käyttäytyvät eri tavalla eri ympäristöissä: mikä hajoaa kompostoinnissa ei välttämättä hajoa luonnossa.

SK: Tärkeä nyrkkisääntö on, että vaikka tuote olisi merkitty biohajoavaksi, sitä ei missään nimessä voi jättää ympäristöön. Useimmiten biohajoavat tuotteet vaativat laitosmittakaavan kompostoinnin hajotakseen.

HK: Biohajoavuus ei vapauta kuluttajaa minkäänlaisesta vastuusta muovin suhteen.

Mistä maallikko tietää, onko biohajoava muovi aidosti biohajoavaa?

SK: Tämä on tosi vaikea kysymys. Usein keskustelussa tulee esiin tarve sertifikaateille ja standardeille, jotka todistaisivat muovin biohajoavuuden. Nykyisellään kuluttajan on mahdoton tunnistaa ja tietää, onko biohajoava muovi oikeasti biohajoavaa esimerkiksi kotikompostissa tai ympäristössä.

HK: Joitakin pakkaustuotteita, kuten vessapaperikääreitä, mainostetaan biopohjaisina, vaikka ne eivät ole biohajoavia, vaan fossiilisten muovien kaltaisia. Tällaiset tuotteet voidaan kierrättää tavallisen muovin mukana.

SK: Muovilaadut on merkitty tuotteisiin numerokoodeittain. On myös yksi sekalainen ryhmä, 7, joka sisältää eri muovilaatujen yhdistelmiä.

HK: Biomuoveille ei ole vielä yhteisiä kierrätysmerkintöjä petrokemiallisten muovien tapaan, vaikka joitakin merkkejä on käytössä. Edistystä olisi jo tieto siitä, voiko biohajoavaksi nimetyn tuotteen kompostoida hyvillä mielin kotikompostissa tai laittaa biojätteeseen.

Kuva: Vilja Pursiainen / Kaskas Media