Siirry pääsisältöön

Linnan juhlien asulla voi herättää keskustelua myös vastuullisuudesta

Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkalan mielestä Linnan juhlissa on sallittua osoittaa pukeutumisellaan arvoja tai kertoa tarinaa. Hän ei kuitenkaan tingi laadusta tai tyylikkyydestä olisi ilta-asu valmistettu uusiomateriaalista tai luonnonkuidusta.

Kuvassa pitkähiuksinen nainen poseeraa kameralle merenrannalla. Naisella on sinertävä iltapuku päällä. Maassa on jonkin verran lunta.
Pahkalan vuonna 2016 Linnan juhliin kierrätetyistä muovipulloista valmistetusta kankaasta suunnittelema asu. Kuva: Dasha Pears

Miten tärkeänä pidät Linnan juhlia julkisen keskustelun herättäjänä?

Linnan juhlissa saa herättää keskustelua vaatteiden vastuullisuudesta. Olen kuitenkin äärimmäisen tarkka siitä, että tarinallistenkin asujen on oltava tyylikkäitä ja laadukkaita. Presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto on Suomen suurin juhla. Pukeutumisella kunnioitetaan paitsi tilaisuutta, myös kutsujia. Vuonna 2016 kansanedustaja Emma Karille valmistamalla puvullani halusin tuoda esille, että muovipulloista tehdystä uusiokuitukankaasta valmistettu puku on yhtä vakuuttava kuin muista laadukkaista materiaaleista valmistetut ylelliset asut. Ilta-asu arkistoitiin Suomen Kansallismuseoon ja sai paljon tunnustusta.

Mihin vastuullisen pukeutumisen valintoihin kannattaa Linnan juhlia seuratessa kiinnittää huomiota?

Itsenäisyyspäivä on mielestäni myös suomalaisuuden juhla. Toivon, että mahdollisimman moni on tukenut Linnan juhlien pukeutumisellaan suomalaista yrittäjyyttä teettämällä asun suunnittelijalla tai ostamalla puvun vaikkapa vintage-liikkeestä. Lisäksi on hienoa, jos juhlien asuissa tuodaan esille uusia suomalaisia tekstiilialan innovaatioita.

Miten kuluttaja voi tukea kestävämpää vaateteollisuutta ja vähentää vaatejätteen määrää?

Kehotan keskittymään vastuullisiin valintoihin ja suunnitelmallisuuteen eli omaan tyyliin. Vaatekaappia kannattaa rakentaa huolellisesti, jotta vaatteita voi yhdistellä.
Kannattaa tutustua suunnittelijoihin ja heidän tuotteidensa tuotantokaareen. Hyvä vaihtoehto on myös teetättää itselleen vaatteita. Kun vaate on juuri omille mitoille suunniteltu, se palvelee parhaiten ja on näin ollen mahdollisimman pitkäikäinen. Kun on nähnyt miten vaate syntyy aina materiaalien etsimisestä suunnitteluun ja tekniseen työhön, kunnioittaa ja huoltaa vaatetta paremmin, jolloin sen elinkaari on pidempi. Oma luottosuunnittelija tai ompelija on hyvä apu vaatekaapin suunnitteluun.

Millä tavalla tekstiiliteollisuus muuttuu vastuullisempaan ja kestävämpään suuntaan?

Teollisuus vastaa kuluttajan kysyntään. Tärkein toimenpide olisi lisätä tietoisuutta jo kouluissa sekä yleisesti kertoa vastuullisesta kuluttamisesta ja laadukkaista tuotteista, muodista, kiertotaloudesta, vaatteiden uusiokäytöstä ja korjaamisesta.
Kierrätyskuitujen ja korvaavien materiaalien kehitys tulee olemaan aika nopeaa lähitulevaisuudessa, mutta matkaa on vielä. Innovaatioidenkin kohdalla on tärkeää, että uusiomateriaaleista valmistetaan nimen omaan kestäviä ja laadukkaita tuotteita, ja että niiden tuotantokaari on vastuullisesti toteutettu.

Olet pitänyt vaateteollisuuden vastuullisuutta esillä. Miksi asia on sinulle tärkeä?

Pyrin siihen, että asuuni voisi pukeutua vielä vuosikymmenen kuluttua ilman, että se jonkin trendin vuoksi olisi kiinni menneessä ajassa. Olen hyvin tarkka siitä että materiaalit ovat laadukkaita, ja että tuotteet toteutetaan vastuullisesti. Tällainen työtapa eroaa merkittävästi pikamuodista ja vaihtuvista trendeistä.

Kuva: Dasha Pears