Siirry pääsisältöön

Muovifoorumissa käsiteltiin muovia korvaavia materiaaleja ja kestävää tuotesuunnittelua

16. syyskuuta 2020 järjestetty Muovifoorumi osoitti, että muovitiekartan tunnuslause, “Vähennä ja vältä, kierrätä ja korvaa”, on edelleen ajankohtainen. Etäyhteydellä järjestetyssä tilaisuudessa yritysmaailma, tutkimus, teollisuus ja kansalaiset kohtasivat.

Muovitiekartan tekijäverkosto kokoontui Zoomin välityksellä keskiviikkoaamupäiväksi kuulemaan ja keskustelemaan ajankohtaisista muoviaiheista: Millaisia muovia korvaavia materiaaleja ja ratkaisuja on käytössä ja kehitteillä? Miten tuotesuunnittelussa edistetään kierrätettävyyttä ja vähennetään kertakäyttöisyyttä?

Tilaisuuden aluksi kuultiin kattava puheenvuoro Aalto-yliopiston vieraileva professori Orlando Rojasilta, joka työskentelee tällä hetkellä biotuotteiden ja biotekniikan laitoksella. Rojas paneutui materiaalivallankumoukseen, jota maailma kaipaa megatrendien velloessa: kierrättämisen tehostaminen, jätteen vähentäminen ja korvaavien materiaalien kehittäminen ovat nyt ja jatkossa äärimmäisen tärkeitä tekoja.

Rojasin esityksen jälkeen Muoviraadin jäsenet Johanna Kohvakka ja Otso Sillanaukee pitivät lyhyet puheenvuorot, jotka toivat esiin kansalaisnäkökulmaa päivän aiheisiin eli muovia korvaaviin materiaalehin ja kestävään tuotesuunnitteluun.

Teemakeskusteluissa pureuduttiin kestävyyteen

Foorumin toisella puoliskolla osallistujat jakautuivat kahteen teemakeskusteluun. Perinteistä muovia korvaavat materiaalit ja ratkaisut -teemasta alustivat Huhtamäen Head of Sustainability Tanja Virtanen-Leppä, Package Heroes -tutkimushanketta luotsaava VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin ja Muovipolin toimitusjohtaja Sauli Eerola.

Tuotesuunnittelu kierrätettävyyden ja kestävän käytön näkökulmasta -teemakeskustelua puolestaan alustivat SYKE:n johtava tutkija Jaana Sorvari, Kuluttajaliiton tiiminvetäjä Tiina Vyyryläinen sekä ravintola Factoryn toimitusjohtaja Matti Karvonen ja palvelumarkkinointitoimisto Ida Framin toimitusjohtaja Panu Laaksonen.

Teemakeskusteluissa nousi esiin, että kaikki toimijat kuluttajista tutkimukseen pohtivat samaa kysymystä tuotekehittelyssä: mitä on ympäristön kannalta kestävin vaihtoehto? Tällä hetkellä selkeää vastausta on vaikeaa löytää. Eri materiaaleja ja niiden käytön vaikutuksia on tutkittu paljon, mutta kuluttajien käyttäytymistä koskevaa tutkimusta tarvitaan lisää. Siitä ovat kiinnostuneet myös yritykset, jotka työskentelevät suoraan kuluttajien kanssa. Keskusteluissa esitettiin myös huoli siitä, pysyykö sääntely muuttuvan toimintaympäristön perässä.

Muovitiekartan yhteistyöverkoston puheenjohtaja Leena Ylä-Mononen päätti tilaisuuden lyhyellä katsauksella tulevaan. Tutkimuksessa ja päätöksenteossa tapahtuu paljon: uusia tutkimushankkeita ja rahoitushakuja käynnistyy, green deal sopimuksia valmistellaan ja EU:lta on tulossa merkittäviä muovialoitteita. On jännittävää nähdä, missä olemme keväällä 2021.

Lämmin kiitos Muovifoorumin puhujille ja osallistujille! Alta pääset tutustumaan tilaisuuden esityskalvoihin.

Tanja Virtanen-Leppä, Huhtamäki (pdf)

Sauli Eerola, Muovipoli & New Plastics Center (pdf)

Tiina Vyyryläinen, Kuluttajaliitto (pdf)

Jaana Sorvari, SYKE (pdf)

Matti Karvonen, Factory & Panu Laaksonen, Ida Fram (pdf)

Ali Harlin, VTT, Package Heroes -tutkimushanke (pdf)