Siirry pääsisältöön

Kansalliset toimet muovin kiertotalouden edistämiseksi

Koristekuva.

Muovilla on monia hyviä ominaisuuksia, joiden takia niiden käyttö on maailmanlaajuisesti 20-kertaistunut viimeisen 50 vuoden aikana. Yksi on keveys, joka tuottaa merkittäviä ilmastohyötyjä tavaroita kuljetettaessa. Muoviset elintarvikepakkaukset puolestaan parantavat säilyvyyttä ja vähentävät ruokahävikkiä.

Muovin käyttöön ja käytöstä poistoon liittyy vakavia haasteita, kuten ihmisten toiminnasta tai puutteellisesti toimivasta jätehuollosta aiheutuva ympäristön ja merten roskaantuminen. Muovien ja etenkin mikromuovien jatkuva kulkeutuminen ympäristöön saastuttaa pysyvästi ekosysteemeitä ja ravintoketjuja, sillä mikromuoveja ei voida nykytekniikalla poistaa ympäristöstä mitenkään.

Muovia käytetään runsaasti myös rakentamisessa sekä auto- ja elektroniikkateollisuudessa. Myös esimerkiksi monet kosmetiikkatuotteet sekä tekokuduista valmistetut vaatteet sisältävät muovia.

Suomen kansallinen muovitiekartta

Vuonna 2018 julkaistuun kansalliseen muovitiekarttaan on koottu toimia, joilla Suomi voi vähentää muoveista aiheutuvia haittoja, välttää turhaa kulutusta, tehostaa muovien kierrätystä ja löytää korvaavia ratkaisuja. Tiekartta on osoittanut ensiaskeleita kohti uudenlaista, kestävää muovin kiertotaloutta. Muovitiekartan toimeenpanoa koordinoi ympäristöministeriö, ja mukana on laaja joukko eri sektorien toimijoita edistämässä muovien kestävää kiertotaloutta. Parhaillaan muovitiekartta päivitetään tavoitteena käynnistää tarpeellisia jatkotoimia muovin kiertotalouden saavuttamiseksi.

Tutustu Muovitiekarttaan ja seuraa, miten toimet muovien kiertotalouden hyväksi etenevät.

Muovitiekartta pähkinänkuoressa (pdf)

Lue lisää

Vinkkejä muovitietoiseen arkeen