Siirry pääsisältöön

Muovipakkausten kierrättäminen

Koristekuva.

Suomessa saadaan talteen pakkausmuovista tällä hetkellä jo yli 40 prosenttia, mutta osa pakkausmuovistakin hyödynnetään vielä energiaksi sen sijaan, että materiaali pystyttäisiin käyttämään paremmin. Laki kuitenkin kieltää erilliskerätyn ja kierrätyskelpoisen jätteen polttamisen.

Erilliskeräyksellä tarkoitetaan sitä, että kullekin jätelajille (esimerkiksi muovipakkauksille) on oma keräysastiansa, jonne esimerkiksi taloyhtiön asukkaat itse lajittelevat jätteet.

EU on asettanut tavoitteeksi, että pakkausmuovista saadaan EU-alueella kierrätettyä 50 prosenttia vuonna 2025 ja 55 prosenttia vuonna 2030. Tähän Suomi vastaa velvoittamalla vähintään viiden huoneiston kiinteistöt taajamissa ottamaan käyttöön pakkausmuovijätteen ja muidenkin pakkausjätteiden omat keräysastiat heinäkuuhun 2023 mennessä.

Omakotitaloissa asuvia ja alle viiden huoneen kiinteistöjä palvelevien muovipakkausjätteen Rinki-keräyspisteiden määrä aiotaan nostaa nykyisestä 600:sta tuhanteen, jotta aluekeräyspisteet palvelisivat kotitalouksia mahdollisimman hyvin.

Muovipakkausten keräykseen saa laittaa:

  • elintarvikkeiden muoviset pakkaukset (jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset)
  • pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset
  • muovipullot, -kanisterit ja -purkit
  • muovikassit, -pussit ja -kääreet
  • tuubit, putkilot, EPS-solumuovipakkaukset ja vastaavat

Keräykseen soveltuvat myös sellaiset pakkaukset, joissa on jonkin verran muutakin materiaalia kuin muovia (esim. tyhjät kahvipaketit).

Löydä lähialueesi kierrätyspiste Rinkiin-sivustolta

HUOM! Kotitalouksien suuret muovituotteet viedään jäteasemalle lajiteltavaksi. Pienet muovituotteet, jotka eivät ole pakkauksia, voi laittaa kodin sekajäteastiaan.

Lue lisää

Vinkkejä muovitietoiseen arkeen