Siirry pääsisältöön

Muoviraati tuo muovitiekartan lähemmäs kansalaisia

Vuonna 2021 muovitiekartan toimeenpanoa on vauhdittamassa viisi aktiivista kansalaista. He muodostavat yhdessä muoviraadin, jonka tehtävänä on osallistua muovitiekarttaan kuuluvien toimenpiteiden kehittämiseen ja arvioimiseen. Lisäksi raati sparraa laajaa yhteistyöverkostoa kysymyksin, ehdotuksin ja kommentein.

Raadin toiminnan tavoitteena on saada kansalaisten ääni kuuluviin muovihaasteen ratkaisemisessa. Samalla kukin raadin jäsen voi omalla panoksellaan vaikuttaa siihen, että tietoisuus muovitiekartasta ja siihen liittyvistä konkreettisista toimista muovihaasteen ratkaisemiseksi kansalaisten keskuudessa kasvaa.

Tänä vuonna raadin on tarkoitus osallistua erityisesti niihin toimenpiteisiin, joilla on suoria vaikutuksia tavallisten kuluttajien elämään. Näitä teemoja ovat esimerkiksi muoviroskan vähentäminen sekä muovin kierrätys.

Muoviraadin jäsenet vuonna 2021

Mari Granström on kemian tohtori ja Muovipussiton Kerava -hankkeen äiti. Hanke on tekemässä Keravasta Suomen ja Euroopan ensimmäistä muovipussitonta kaupunkia. Mari työskenteli pitkään biokemikaalien ja -materiaalien parissa suurissa yrityksissä ulkomailla, kunnes toteutti pöytälaatikossa muhineen unelman ja perusti Ocean Orchard -yrityksen. Mari on aktiivinen luonnonsuojelija, joogaopettaja ja saimaannorppien kummi.

Henna Hautakangas valmistuu pian luonto- ja ympäristöneuvojaksi. Henna on työskennellyt edelliset viisi vuotta edunvalvontatehtävissä. Hän on mukana Marttaliiton ilmastolukupiirien ja ympäristömarttojen toiminnan järjestämisessä. Hennan mielestä kohtuullisuus on elämässä keskeinen tekijä, ja esimerkiksi olemassa olevaa materiaa tulisi hyödyntää nykyistä enemmän. Samalla on tärkeää ottaa myös luonto huomioon.

Aino Huotari on freelance valokuvaaja ja toimittaja, joka käsittelee työssään ympäristökysymyksiä kuten Itämeren suojelua ja ilmastokriisiä. Hän toimii myös talviurheilijoiden ilmastoliike Protect Our Winters Finlandin lähettiläänä ja aktiivina merten hyvinvointia edistävässä Nordic Ocean Watch Finlandissa. Aino uskoo, että kehittämällä kiertotalouden periaatteilla toimivaa yhteiskuntaa, voimme hillitä vallitsevia ekologisia kestävyyskriisejä, mutta tarvitsemme myös mielen ja kulttuurin murroksen, jotta käsityksemme hyvästä elämästä ottaisi huomioon luonnon rajalliset resurssit ja kantokyvyn.

Johanna Kohvakka on kestävän kehityksen ja kiertotalouden asiantuntija ja Suomen ensimmäisen hävikkiruokaravintolan, ravintola Loopin, perustaja. Johanna on toinen keväällä 2019 julkaistun Hyvä, paha muovi -kirjan kirjoittajista, jonka pohjalta syntyi idea CirlePack-kestoastioiden panttijärjestelmän rakentamiseksi. Johannalle tiede- ja faktapohjaisuus on aina ensisijaista.

Otso Sillanaukee on vastuullisuuteen ja kestävään elämäntyyliin keskittyvän Nollahukka-blogin sekä Zero Waste – Jäähyväiset jätteelle -kirjan kirjoittaja ja kauppatieteiden maisteri. Hän on parhaillaan kestävän elämäntyylin ja kiertotalouden asiantuntija ajatushautomo Demos Helsingissä. Otso havahtui ympäristöhaasteiden laajaan kirjoon muoviroskan kautta. Hän kaipaa monipuolista dialogia ja tietoa muoveista, jotta jokainen voisi tehdä parempia arjen valintoja helpommin kotona, töissä ja politiikassa.