Siirry pääsisältöön

Muovitiekartan yhteistyöverkosto on virallisesti perustettu

Verkoston ensimmäinen järjestäytymiskokous pidettiin 6. kesäkuuta 2019 Helsingissä. Tiukalla aikataululla ja suurella panostuksella luotu muovitiekartta mainittiin kokouksessa yhtenä viime hallituskauden tuloksekkaimmista ponnistuksista.

Suuri joukko ihmisiä istuu auditoriossa.
Muovitiekartan yhteistyöverkoston jäseniä ensimmäisessä Muovifoorumissa keväällä 2019.

Ympäristöministeriön ylijohtaja ja ympäristönsuojeluosaston päällikkö Leena Ylä-Mononen avasi helteisenä kesäkuun keskiviikkona järjestetyn kokouksen. Yli 20 uutta ja vanhaa muovitiekartan verkoston jäsentä, mukaan lukien kansalaisten Muoviraati, kokoontui käymään läpi verkoston työskentelytapoja ja tiekartan toimenpiteiden tilannetta.

Ylä-Monosen avauspuheenvuoron jälkeen työ- ja elinkeinoministeriön Innovaatiot ja yritysrahoitusosaston päällikkö Ilona Lundström kiitteli verkostoa tähänastisesta muovityöstä. “On yksi viime hallituskauden tuloksekkaimpia ponnistuksia, että saimme muovitiekartan kaltaisen laajan kokonaisuuden aikaan niin lyhyessä ajassa”, hän sanoi.

Kevät on ollut tapahtumantäyteinen vaaleineen ja hallitusneuvotteluineen. Järjestäytymiskokouksessa keskeisiksi keskustelun aiheiksi nousivatkin uusi hallitusohjelma, Suomen EU-puheenjohtajuuskausi ja niiden vaikutukset tiekartan toimenpiteiden edistämiseen.

Kesäkuun alussa hyväksytyssä hallitusohjelmassa painotetaan Suomen roolin vahvistamista kiertotalouden edistämisessä. Ohjelmaan on erikseen kirjattu muovitiekartan toimeenpano.Seuraavina vuosina Suomessa panostetaan myös kiertotaloutta ja muovityötä tukevaan rahoitukseen. Kokouksessa keskusteltiin muun muassa kiertotalouden investointiin ja vientiin liittyvistä tuista.

“Tarvitaan keino vauhdittaa kiertotalouden investointeja niin, että rahoituspohja on kestävä”, Ilona Lundström sanoi.

Toinen ajankohtainen puheenaihe oli Suomen EU-puheenjohtajuuskausi, joka alkaa 1. heinäkuuta. Kiertotalous näkyy ja kuuluu hallitusohjelman lisäksi merkittävästi EU-tasolla. Kiertotalouden aihepiirit ovat olleet kevään aikana tapetilla Helsingissä esimerkiksi kesäkuun alussa järjestetyssä Maailman kiertotalousfoorumissa, johon moni muovitiekartan verkoston jäsen osallistui. Järjestäytymiskokouksen päätteeksi osallistujat keskustelivat keskenään lähitulevaisuuden tärkeistä muovityöhön liittyvistä teemoista.

Tuleva syksy on vähintään yhtä kiireinen kuin kulunut kevät, mutta verkoston jäsenet olivat yksimielisiä siitä, että muovitiekartan toimenpiteiden edistämiselle on tärkeää raivata tilaa ja aikaa nopeasti täyttyvistä kalentereista. Seuraavan kerran verkosto kokoontuu syyskuussa.

Verkoston asettamiskirje (pdf) ympäristöministeriön verkkosivuilla