Siirry pääsisältöön

Muovitietoinen arki -kampanja kannustaa jokaista kiinnittämään huomiota muovin kulutukseen arjessa

Koristekuva.

Muovista luopuminen ei ehkä ole helppoa tai välttämättä aina edes tarkoituksenmukaista. Samaan aikaan, kun Suomessa ja maailmalla tehdään töitä muovin haittavaikutusten pienentämiseksi, korvaavien ratkaisujen kehittämiseksi ja muovin kierrätyksen tehostamiseksi, voi jokainen muuttaa omaa arkeaan muovitietoisempaan suuntaan.

Muovitietoinen arki -kampanja kannustaa jokaista kiinnittämään arjessa huomiota omaan muovin kulutukseensa ja kokeilemaan helppojen vinkkien avulla muovitietoisia valintoja. Kampanja toteutetaan marras–joulukuussa sosiaalisessa mediassa. Kampanja on osa kansallista muovitiekartta-ohjelmaa, ja siitä vastaa ympäristöministeriö.

Seuraa kampanjaa ja jaa omat vinkkisi

Vinkit muovitietoiseen arkeen löytyvät kampanjasivulta: muovitiekartta.fi/muovitietoinenarki. Kampanjaa voi seurata marras–joulukuussa myös ympäristöministeriön Instagram-tilillä (@yministerio). Myös kaikki muovitiekartan yhteistyöverkoston jäsenet on kutsuttu mukaan kampanjaan. Kampanjan tunnukset ovat #MuovitietoinenArki ja #muovitiekartta, ja omia muovitietoisen arjen vinkkejä voi jakaa sosiaalisessa mediassa liittämällä tunnisteet mukaan.

Jokainen meistä osaa olla muovitietoinen

Kampanjan pääviesti ”jokainen meistä osaa olla muovitietoinen” kannustaa jokaista miettimään muovien kierrätys- ja uudelleenkäyttömahdollisuuksia ja tekemään valintoja, jotka minimoivat muovin haittavaikutukset ihmiselle ja ympäristölle. Jokainen osaa ja voi halutessaan olla muovitietoinen!

Sanotaan ei muoviroskalle -viestii, että omaa muovitaakkaa voi keventää vähentämällä ja välttämällä tarpeettomien esim. kertakäyttöisten muovituotteiden kulutusta ja korvaamalla perinteisistä fossiilisista raaka-aineista valmistettua muovia kierrätysmuovilla, muista materiaaleista kestävästi valmistetuilla tuotteilla sekä kestokäyttötuotteilla.

Kannetaan kortemme pois muovikeosta puolestaan ohjaa tekemään valintoja, jotka auttavat pienentämään luontoon päätyvän muovin määrää. Lisäksi varmistamalla, että muovi päätyy kierrätykseen voimme vaikuttaa siihen, kuinka paljon uutta muovia tarvitsee valmistaa.

Suomen kansallinen muovitiekartta

Vuonna 2018 julkaistuun kansalliseen muovitiekarttaan on koottu toimia, joilla Suomi voi vähentää muoveista aiheutuvia haittoja, välttää turhaa kulutusta, tehostaa muovien kierrätystä ja löytää korvaavia ratkaisuja. Tiekartta on osoittanut ensiaskeleita kohti uudenlaista, kestävää muovin kiertotaloutta. Muovitiekartan toimeenpanoa koordinoi ympäristöministeriö, ja mukana on laaja joukko eri sektorien toimijoita edistämässä muovien kestävää kiertotaloutta. Parhaillaan muovitiekartta päivitetään tavoitteena käynnistää tarpeellisia jatkotoimia muovin kiertotalouden saavuttamiseksi.

Tutustu Muovitiekarttaan ja seuraa, miten toimet muovien kiertotalouden hyväksi etenevät.

Lue lisää

Muovitietoinen arki -kampanjasivu
Muovitiekartta pähkinänkuoressa (pdf)
Muovitiekartan yhteistyöverkoston kokoonpano