Siirry pääsisältöön

Pesenkö muovipakkauksen, irroitanko korkin – nämä kysymykset mietityttävät kansalaisia

Kysyimme muovitiekartan verkostossa olevilta järjestöiltä, mitkä muoviin liittyvät kysymykset mietityttävät kansalaisia eniten. Arkisille kierrätysvinkeille ja selkeille pakkausmerkinnöille on tarvetta, vastaavat Marttaliiton ja WWF:n edustajat.

Kuvassa ihmiset istuvat ja seisovat seminaarissa tauolla juomassa kahvia.
Muoviasiat kiinnostava niin muovitiekartan verkostoa kuin muita kansalaisia. Kuvassa Muovifoorumin osallistujia keväällä 2019.

Mitä muovia voi laittaa kierrätykseen ja mitä ei, voiko mustaa muovia kierrättää, miten korvaan tuorekelmun. Marttaliiton kehittämispäällikkö Salka Orivuori käy läpi yleisimpiä kansalaisten esittämiä kysymyksiä, joihin hän törmää päivittäin työssään. Kansalaisia kiinnostavat käytännölliset ohjeet ja pienet arjen teot.

“Meiltä kysytään esimerkiksi, miten hyvin muovituotteet pitää pestä ja kuivata ennen kierrättämistä, pitääkö korkit ja kannet irroittaa pakkauksista ja voiko pakkaukset laittaa sisäkkäin”, Orivuori sanoo.

Muoviroskan vähentäminen arjessa kiinnostaa myös WWF:n sosiaalisen median kanavissa.

Paljon kaivataan vastauksia ruohonjuuritason kysymyksiin: onko biohajoava muovikassi ympäristön kannalta parempi vaihtoehto kuin tavallinen muovikassi – tai mihin roskat ylipäänsä laitetaan, jos ei käytä muovikassia, sanoo WWF:n viestinnän asiantuntija Miina Poikolainen.

”Ihmisten kysymyksistä ja kommenteista on nähtävissä, että he miettivät oman toimintansa seurauksia ympäristölle. Moni yrittää tehdä parhaansa lajittelemalla jätteet oikein ja valitsemalla kaupassa tuotteita, jotka kuormittavat ympäristöä mahdollisimman vähän”, Poikolainen sanoo. Kansalaiset kaipaavat toiminnan tueksi selkeämpiä pakkausmerkintöjä ja toimintaohjeita.

“Jonkin verran on epätietoisuutta myös siitä, mitä kaikkea voi lajitella muovijätteeksi. Lajittelu kehittyy jatkuvasti ja käytännöt vaihtelevat asuinpaikasta riippuen”, Poikolainen sanoo.

Lisäksi ihmisiä mietityttää oman toiminnan merkitys kansainvälisen muoviroskaongelman ratkaisemisessa, Poikolainen jatkaa. Moni tietää, että muoviongelma on suurempi esimerkiksi Aasian maissa kuin Suomessa. Arkisten toimien yhteys kansainväliseen muoviroskaongelmaan tuntuu joidenkin mielestä kaukaiselta, Poikolainen sanoo.

Akuuteimman muoviin liittyvän maailmantuskan lieventämiseen on kuitenkin nopeita keinoja. Esimerkiksi muovitiekartan Muoviraadin jäsen Johanna Kohvakka on kirjoittanut kirjan, joka tarjoaa käytännönläheistä muovitietoa.

Lue lisää aiheesta: Johanna Kohvakka: “Toivon, että julkinen keskustelu muoveista perustuu tutkittuun tietoon”.

“Me käytämme kansalaisten neuvonnassa pakkauksiin liittyen tärkeänä lähteenä Suomen Pakkauskierrätys Ringin informatiivisia sivuja. Uskoisin, että sivusto auttaa monessa hädässä”, Marttojen Salka Orivuori vinkkaa.

Kuva: Vilja Pursiainen / Kaskas Media