Siirry pääsisältöön

Porin Baritonin asuinkerrostalon rakentamisessa Veikko Lehti Oy toteutti muovien erilliskeräyksen

Baritoni-kerrostalon rakennustyöt aloitettiin yhteisellä palaverilla Skanskan Baritonin työntekijöiden kanssa helmikuun 2020 alussa.  Jätehuollosta vastaava Veikko Lehti Oy esitteli kohteen urakoitsijan henkilöstölle ja kävi lävitse erilliskeräysohjeistusta. Veikko Lehti Oy:n mukaan pääurakoitsijan henkilöstön ohjeistus on tärkeää, sillä henkilöstö vaihtuu rakennusvaiheiden mukaan. Jätehuollon vastuuhenkilön nimeäminen työmaan alkuvaiheessa on myös tärkeää tavoitteiden saavuttamiseksi. Keräys toteutettiin kerrostalokohteen sisällä säkkitelineillä ja kalvomuovisäkeillä. Säkkitelineitä ja säkkejä on helppo käsitellä, vaihtaa ja kantaa täydet säkit ulos. Ulkona muovijätejakeet pantiin jätepuristimeen.

Uudisrakennustyömaan vaiheet vaikuttavat muovijätteen määrään. Muovijätettä syntyy huomattavasti vähemmän työmaan alkuvaiheessa kuin loppuvaiheessa. Rakennustyömaalla voi olla tilan ahtautta. Sen vuoksi on tärkeää etukäteen arvioida keräysvälineiden toimivuus ja vaihdeltavuus sekä jätteiden poiskuljetuksen logistiikka ja noutojen ajoitus.

Veikko Lehden toteuttama keräys ei kattanut vain pelkkiä kalvoja vaan kaiken pakkausmuovin.

Rakennustyömaan aloitusvaiheessa päämuovijätemateriaali oli värillinen kalvomuovi, jota oli käytetty isojen pakkausten suojamuovina. Sisärakennusvaiheen alkaessa materiaalin joukossa oli myös hieman enemmän epäpuhtauksia, kuten uretaanilevyn palasia ja sidontanauhoja.  Sidontanauhat ovat muuten ihan hyvää muovimateriaalia kierrätykseen, mutta todella vaikeita poistaa koneellisesti muun materiaalin joukosta. Sisärakennusvaiheessa muovilajit olivat kutistekalvoa, ohuempia kalvomuoveja ja styroksia.

Porin Baritoni, 8-kerroksinen ja 37 asunnon kerrostalo valmistui elokuussa 2020. Pääurakoitsijana toimi Skanska.

Lisätietoja hankkeesta:

Tuotantojohtaja Ville Vestu, Veikko Lehti Oy
ville.vestu@veikkolehti.fi