Siirry pääsisältöön

Suomi mukana kunnianhimoisessa Euroopan muovisitoumuksessa

Suomi allekirjoittaa Euroopan muovisitoumuksen (European Plastics Pact), jossa merkittävä joukko Euroopan valtioita, yrityksiä ja järjestöjä sitoutuu vapaaehtoisiin toimiin muovien aiheuttamien ympäristöhaittojen vähentämiseksi.

”Tänään allekirjoitettu sitoumus on hieno esimerkki valtioiden, yritysten ja järjestöjen yhteistyöstä. Sitoumuksen tavoitteet ovat kunnianhimoiset ja ne osoittavat, että eri tahot ovat valmiita vapaaehtoisiin toimiin ympäristön hyväksi. Kannustan suomalaisia yrityksiä tutustumaan sitoumukseen ja tekoihin muovin kiertotalouden vauhdittamiseksi. Muovin käytön vähentäminen, kierrätys ja uusiokäyttö on välttämätöntä, sillä kerran tuotettu muovi ei koskaan hajoa kokonaan luonnossa”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.

Sitoumus julkistetaan tänään Brysselissä. Se kattaa muovin kiertotalouden kaikki kolme vaihetta: suunnittelun ja tuotannon, käytön sekä uudelleenkäytön ja kierrätyksen. Sitoumus koskee muovipakkauksia ja kertakäyttömuoveja.

Sitoumuksen tavoitteet koskevat muovipakkausten ja kertakäyttöisten muovituotteiden kierrätystä, kulutusta ja kierrätysmuovin käyttämistä. Sitoumuksella tavoitellaan 25 prosenttiyksikön kasvua kyseisten muovien keräykseen, lajitteluun ja kierrätykseen. Lisäksi niiden kulutukselle asetetaan 20 prosentin vähentämistavoite vuoteen 2025 mennessä (vertailuvuosi 2017). Sitoumuksen piirissä olevien muoveja käyttävien yritysten tulee nostaa kierrätysmuovin osuus tuotteissaan keskimäärin 30 prosenttiin, ja kaikkien markkinoille saatettujen pakkausten ja kertakäyttömuovituotteiden tulee olla täysin kierrätettäviä tai uudelleen käytettäviä vuonna 2025.

Lue lisää ympäristöministeriön tiedotteesta (ym.fi)