Siirry pääsisältöön

Ympäristöministeriön perustama kansalaisten Muoviraati tukee muovitiekartan toimeenpanossa

Viiden aktiivisen kansalaisen raati sparraa muovitiekartan toteuttamista kysymyksin ja ehdotuksin ja osallistuu tiekartan tekijöiden tapahtumiin virallisina verkoston jäseninä.

Ympäristöministeriön asettama työryhmä on laatinut asiantuntijasihteeristön tuella muovitiekartan, joka on Suomelle ensiaskel kohti kestävämpää muovitaloutta. Muovitiekartta koostuu kymmenestä päätoimenpiteestä, joiden avulla pyritään hyödyntämään muovien hyviä ominaisuuksia ja ratkaisemaan muoviin liittyviä ongelmia. Keväästä 2019 vuoden 2020 loppuun muovitiekartan tekijät toteuttavat toimenpiteitä käytännössä.

Tässä työssä kansalaisten ääntä voitaisiin kuulla entistä vahvemmin. Siksi ympäristöministeriö on perustanut kansalaisista koostuvan Muoviraadin tukemaan tiekartan tekijöitä toimenpiteiden edistämisessä. Raadin tehtävänä on sparrata muovitekartan toimenpiteiden toteuttamista kysymyksin, ehdotuksin ja kommentein ja osallistua muovitiekartan verkoston asiantuntijoiden tuottaman tiedon välittämiseen. Raatilaiset ovat muovitiekarttaa toimeenpanevan verkoston jäseniä ja osallistuvat sen kokouksiin ja tapahtumiin.

Raadin jäsenet ovat Muovipussiton Kerava -liikkeen perustaja Mari Granström, ympäristövloggari Mikko Toiviainen, hävikkiruokayhdistys From Waste 2 Taste ry:n perustaja ja keväällä 2019 ilmestyvän Hyvä, paha muovi -kirjan kirjoittaja Johanna Kohvakka, ympäristöaktivisti ja Nuorten Luonto -lehden päätoimittaja Aino Huotari sekä Nollahukka-bloggari ja -kirjailija Otso Sillanaukee.

Kukin raatilainen on pitkään osallistunut aktiivisesti muovia ja ympäristöä käsittelevään julkiseen keskusteluun, luonut vaikuttavaa sosiaalista liikehdintää aiheen ympärille tai tuottanut erilaista sisältöä muoviaiheesta.

Muoviraati toimii tehtävässään vuoden 2020 loppuun asti ja se esitellään yleisölle ensimmäisen kerran tiekartan tekijöille suunnatussa Muovifoorumissa 5. huhtikuuta 2019. Foorumin yhteydessä avataan myös muovitiekartan virallinen verkkosivu osoitteessa www.muovitiekartta.fi.

Lisätietoja:

Merja Saarnilehto, ohjelmapäällikkö, ympäristöministeriö, merja.saarnilehto@ym.fi